Korálovec ježatý - nezvykle vyhlížející houba s dobrou chutí
Kde se Korálovec ježatý vyskytuje
Korálovec ježatý najdeme v Evropě, Asii a Severní Americe, rostoucí na velmi starých či mrtvých padlých stromech nebo na pařezech listnatých stromů, jako jsou duby, javory, buky a najít jej lze v období léta a podzimu. Tato krásná Lví hříva má důležitou funkci ve zdejším ekosystému. Korálovec ježatý je zapojen do rozkládání dřeva a řadí se mezi rozkladače - saprofágy, které rozkládají organickou hmotu pro další organismy. Dužina Hericia je měkká a čerstvá má křenovou chuť. Naopak Hericium v práškové formě - extraktu má přirozeně nasládlou chuť. Již v dávných dobách indiáni ze Severní Ameriky používali rozmělněný prášek houby na otevřené rány. Dnes je korálovec ježatý intenzivně zkoumán vědou díky obsahu látek jakými jsou Hericenony a Erinaciny. Také se s korálovcem setkáme v mnoha doplňcích stravy, kde je využíván jako nootropikum.
Níže jsme pro vás a vaše nejbližší připravili recept, který vás zasytí, dodá potřebné minerály a navíc jej můžete uvařit i na slavnostní oběd či večeři.
Ingredience:
-
650 g jehněčí svíčkové
-
2 lžíce oleje
-
2 lžíce hladké mouky
-
1 lžíce másla
-
1 lžíce rajčatového protlaku
-
300 ml červeného vína - Cabernet
-
350 ml masového vývaru
-
Stroužek rozmačkaného česneku
-
1 střední mrkev
-
3 kusy sušeného korálovce ježatého
-
1 střední cibule
-
2 stonky řapíkatého celeru
-
Sůl
-
Černý pepř
-
Snítka rozmarýnu nebo kopru
Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na 180°C. Namočte korálovce na 30 minut do horké vody, ať houba zvětší svou velikost a změkne. Poté na menší kousky nakrájené jehněčí maso obalte v mouce, zahřejte pánev s máslem i olejem a opečte jej ze všech stran.
Nyní můžete maso vyjmout z pánve a na zbylý výpek přidejte protlak, červené víno, nakrájené houby na nudličky a přiveďte k varu.
Ingredience z pánve přelijte do zapékací mísy a přidejte rozmarýn či kopr, sůl, pepř, česnek, vývar, maso a zeleninu. Celé přiklopte těsnícím víkem a pečte alespoň dvě hodiny do měkka.
Maso naservírujte na talíř, polijte omáčkou a jako přílohu přidejte bramborovou kaši.